Jadłospis

Przedszkole nr 3 im Jana Brzechwy

 ŚNIADANIE:

  • Zupa mleczna: Kakao na mleku
  • Kanapka: Pieczywo mieszane, masło, wędlina drobiowa, pasztet z indyka
  • Warzywa: sałata, pomidor, ogórek, papryka, szczypior
  • Napój: herbata z cytryną
  • Deser: owoce sezonowe
ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, orzechy.
 
 

OBIAD:

  • Zupa:  Zacierkowa z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym
  • II danie: Kotlet mielony, ziemniaki piure , mizeria
  • Napój: kompot  wiśniowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

PODWIECZOREK:

  • Deser: 
  • Bułka wrocławska, masło dżem truskawkowy
  • Napój:  herbata owocowa
  • Po godzinie 15:00   przekąska /kanapki i owoce

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne

ŚNIADANIE:

 Zupa mleczna: Kasza manna   na mleku
 Kanapka: Pieczywo mieszane, masło, wędlina wieprzowa, pasta z makreli
 Warzywa: sałata karbowana, pomidor, ogórek, rzodkiewka, szczypior
 Napój:Herbata z cytryną
 Deser: Owoce sezonowe
  •  

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja.

OBIAD:

  • Zupa: Pomidorowa z ryżem na wywarze mięsno-warzywnym
  • II danie: Pierogi z mięsem, ogórek kiszony
  • Napój: kompot śliwkowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

PODWIECZOREK

  • owoce sezonowe
  • placki z bananem , cukier puder
  • Napój: herbata z cytryną
  • pieczywo mieszane, masło,

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i pochodne

ŚNIADANIE:
 
 
Zupa mleczna: Kawa inka z miodem na mleku
Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina drobiowa/wieprzowa, ser żółty
Warzywa: sałata, papryka, pomidor, ogórek, szczypior
Napój: herbata z cytryną
 
 
OBIAD:
 
 
Zupa: Kapuśniak z  ziemniakami  na wywarze mięsno-warzywnym
II danie: Spaghetti z mięsem wieprzowym i sosem pomidorowym, warzywa
Napój: kompot truskawkowy
 
 
PODWIECZOREK:
 
 
Pieczywo mieszane, masło,
Budyń śmietankowy z musem malinowym
Deser: owoce sezonowe
Napój: herbata z cytryną
 
 ALERGENY: ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, MLEKO I JEGO POCHODNE, SELER, JAJA
 
 
                                                                        

ŚNIADANIE:

    •       Zupa mleczna: Płatki jaglane mleku
      • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina wieprzowa/drobiowa, kabanosy
      • Warzywa: sałata, pomidor, ogórek, papryka, szczypior
      • Napój:herbata z cytryną

                Owoce sezonowe 

  •  
 Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.
 
OBIAD:

    • Zupa: Krem z cukinii na wywarze mięsno -warzywnym
    • II Danie: Szaszłyk drobiowy z warzywami, ziemniaki
  •         Napój: Kompot truskawkowy
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i jego pochodne, seler, jaja.
 
 
 
PODWIECZOREK:
 

Chałka z masłem, sok

pieczywo mieszane, masło
Napój: herbata z pomarańczą
Owoce sezonowe
    •  

 

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne,
 
 
ŚNIADANIE:

    •       Napój mleczny:  Kakao na mleku
    •  
      • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina drobiowa, twarożek
    •  
      • Warzywa: sałata, papryka żółta, pomidor, rzodkiewka
    •  
      •  Deser: owoce sezonowe
    •  
    •     Napój: herbata z cytryną
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja,orzechy.


 OBIAD:
 
 
 
ZUPA: Pieczarkowa  z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym
II Danie:  Medalion rybny, ziemniaki, surówka z kapusty, jabłka i marchewki
Napój: kompot wiśniowy
 
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler i jego pochodne
 
 
 PODWIECZOREK:
 Babeczki z serkiem mascarpone
 
Napój: herbata z cytryną
owoce sezonowe

 

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler i jego pochodne

 ŚNIADANIE:

  • Zupa mleczna: Płatki kukurydzianena mleku
  • Kanapka: Pieczywo mieszane, masło, wędlina drobiowa/wieprzowa,
  • Warzywa: sałata, pomidor, ogórek, papryka, szczypior
  • Napój: herbata z cytryną
  • Deser: owoce sezonowe
ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, orzechy.
 
 

OBIAD:

  • Zupa: Żurek z jajkiem i z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym
  • II danie: Kluski leniwe, sur, z marchewki z rodzynką
  • Napój: kompot  wiśniowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

PODWIECZOREK:

  • Deser:
  •  
  • Pieczywo mieszane, masło, PASTA Z WĘDLINY, POMIDOR
  • Napój:  herbata owocowa
  • Po godzinie 15:00   przekąska /kanapki i owoce

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne

ŚNIADANIE:

  •  Zupa mleczna: Kasza manna na mleku
  • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina wieprzowa, drobiowa, ser żółty
  • Warzywa: sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka
  • Napój: herbata z cytryną
  • Deser: owoce sezonowe

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja.

OBIAD:

  • Zupa: Ogórkowa z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym
  • II danie:  Kotlet siekany drobiowy, ziemniaki, marchew z groszkiem
  • Napój: kompot wieloowocowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

PODWIECZOREK:

Koktajl jogurtowo-owocowy, herbatnik

  • owoce sezonowe
  • Napój: herbata z cytryną
  • Po godzinie 15:00 przekąska kanapki/owoce

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i pochodne

ŚNIADANIE:
  
Zupa mleczna: Kawa inka na mleku    
Kanapka: Pieczywo mieszane, masło, wędlina wieprzowa/drobiowa, twarożek na słodko
Warzywa: sałata rzymska, pomidor, ogórek, papryka czerwona
Napój: Herbata z cytryną
Deser: owoce sezonowe                                                               

 

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, orzechy.

OBIAD:

Zupa: Kalafiorowa z  ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym

II danie: Pieczona pałka z kurczaka, ryż brązowy, sałata z śmietaną

  •  
  • Napój: kompot owocowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

PODWIECZOREK:

    Pieczywo mieszane, masło

    Rogal maślany z kruszonką

  • Napój: herbata z cytryną
  • Po godzinie 15:00 przekąska

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko 


  ŚNIADANIE:


  • Zupa mleczna: Płatki kukurydziane  na mleku
  • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina wieprzowa/drobiowa, jajko na twardo
  • Warzywa: sałata, pomidor, ogórek, papryka, szczypior
  • Napój:herbata z cytryną
  • Owoce sezonowe 
  • godzina 10:00 szklanka soku tłoczonego
 Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.
 
OBIAD:

  • Zupa: Ogórkowa z ziemniakami na wywarze mięsno -warzywnym
  • II Danie:  Potrawka z kurczaka, ryż, brokuły
  • Napój: Kompot truskawkowy
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i jego pochodne, seler, jaja.
 
PODWIECZOREK:
    •  

Deser:

Bułka słodka, sok

Napój: Herbata z cytryną

 
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne,
 
 
ŚNIADANIE:

Zupa mleczna: Kakao na mleku
Kanapka: Pieczywo mieszane, masło, wędlina wieprzowa/drobiowa, kabanosy
Warzywa:sałata, ogórek, pomidor, papryka
  • Napój: herbata z cytryną
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja,orzechy.


 OBIAD:
 
 
Zupa: Barszcz ukraiński na wywarze mięsno-warzywnym

II danie:Kotlet schabowy, ziemniaki, kapusta gotowana

  • Napój: Kompot truskawkowy
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler i jego pochodne
 
 
 PODWIECZOREK:
 
Zapiekanki z szynką, keczup
Pieczywo mieszane, masło
Deser:owoce sezonowe
Napój: herbata z miodem
 
 
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler i jego pochodne

Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe.

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy: włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy;

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Skip to content