Jadłospis

Przedszkole nr 3 im Jana Brzechwy

58df418cbbbf4

Śniadanie:

  • Zupa Mleczna: Płatki jaglane na mleku
  • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser biały
  • Warzywa: pomidor, sałata, papryka, ogórek
  • Napój: herbata z cytryną i imbirem

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne.

Obiad:

  • Zupa: Kalafiorowa z ziemniakami na porcji rosołowej
  • II danie: Pałki z kurczaka, ziemniaki, marchew z groszkiem
  • Napój: kompot wieloowocowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

Podwieczorek:

  • Pieczywo, masło, dżem, sok kubuś
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata z cytryną

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne.

Śniadanie:

  • Zupa Mleczna: Owsianka na mleku
  • Kanapka: pieczywo mieszane, wędlina, pasta z tuńczyka
  • Warzywa: pomidor, sałata, papryka, ogórek zielony, szczypiorek
  • Napój: herbata z cytryną
  • Deser: owoce sezonowe

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne.

Obiad:

  • Zupa: Czerwony barszcz z ziemniakami
  • II danie: kotleciki z piersi indyka, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej
  • Napój: kompot wiśniowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

Podwieczorek:

  • Serek waniliowy z owocami
  • Pieczywo ziarniste, masło
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata owocowa

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne, orzechy.

Śniadanie:

  • Zupa Mleczna: kakao 
  • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajko na twardo
  • Warzywa: sałata, pomidor, ogórek, papryka
  • Napój: herbata z cytryną
ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, orzechy.
 

Obiad:

  • Zupa: Rosół z makaronem
  • II danie: Pulpety wieprzowe, kasza pęczak, buraki zasmażane
  • Napój: kompot owocowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

Podwieczorek:

  • Rożek francuski
  • Pieczywo, masło
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata owocowa

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne.

Śniadanie:

  • Zupa Mleczna: Płatki żytnie
  • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty
  • Warzywa: sałata, pomidor, papryka, ogórek
  • Napój: herbata z cytryną
  • Deser: owoce sezonowe

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja.

Obiad:

  • Zupa: Jarzynowa
  • II danie: Suflet, surówka z ogórka kiszonego
  • Napój: –

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

Podwieczorek:

  • Serek Monte, biszkopt
  • Pieczywo mieszane, masło
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata 

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne.

Śniadanie:

  • Napój mleczny: Kawa inka
  • Kanapka: pieczywo mieszane, masło,  jajecznica
  • Warzywa: pomidor, sałata, ogórek, papryka, rzodkiewka 
  • Napój: kawa inka
  • Deser: owoce sezonowe

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, orzechy.

Obiad:

  • Zupa: Fasolowa z ziemniakami
  • II danie: Kluski leniwe, surówka z marchewki z rodzynką
  • Napój: kompot owocowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

Podwieczorek:

  • Ciasto wypiek własny
  • Pieczywo , masło
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata z cytryną

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne.

Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe.

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy: włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.