Jadłospis

Przedszkole nr 3 im Jana Brzechwy

58df418cbbbf4

Śniadanie:

  • Zupa Mleczna: Płatki czekoladowe na mleku
  • Kanapka: Pieczywo mieszane, masło, wędlina, pasztet z indyka
  • Warzywa: sałata, ogórek, papryka, szczypior, kiełki
  • Napój: herbata z cytryną
  • Deser: owoce sezonowe
ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, orzechy.
 

Obiad:

  • Zupa: Ogórkowa z ziemniakami
  • II danie: Rizotto z kurczakiem i warzywami, sur, z marchewki i kalarepy
  • Napój: Kompot wieloowocowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

Podwieczorek:

  •  Koktajl wiśniowo-jogurtowy, wafle
  •  Pieczywo mieszane, masło,
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: Herbata z pomarańczą

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodn

Śniadanie:

  • Zupa Mleczna: Płatki orkiszowe na mleku 
  • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina, salami
  • Warzywa: sałata, pomidor, papryka, ogórek, rzodkiewka
  • Napój: herbata z cytryną i pomarańczą
  • Deser: owoce sezonowe

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja.

Obiad:

  • Zupa: Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym
  • II danie: Hamburger wieprzowy , ziemniaki, sur, z białej kapusty
  • Napój: kompot wiśniowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

Podwieczorek:

  •  zapiekanki z serem i szynką
  • Pieczywo mieszane , masło,
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata, sok Kubuś

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pocho

Śniadanie:

  • Napój mleczny: Kakao na mleku 
  • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina, pasta z łososia
  • Warzywa: pomidor, sałata karbowana, ogórek, papryka, 
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata z cytryną

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, orzechy.

Obiad:

  • Zupa: Jarzynowa z ziemniakami
  • II danie: bitki z cielęciny, kasza pęczak, mizeria
  • Napój: kompot truskawkowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

Podwieczorek:

  • budyń śmietankowy,podpłomyki
  • pieczywo mieszane, masło
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata z cytryną

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i prod

  • Śniadanie:
  • Zupa mleczna: Płatki kukurydziane na mleku 
  • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina, biały serek
  • Warzywa: sałata , pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka
  • Napój: herbata z pomarańczą
 Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.
 
  •  
  • Obiad:
  • Zupa: Krupnik z ziemniakami
  • II Danie: Kotlet z piersi indyka, ziemniaki, marchewka z groszkiem
  • Napój: Kompot wieloowocowy
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i jego pochodne, seler, jaja.
 
 
 
  • Podwieczorek:
  • Bułka z jabłkiem, kakao sojowe
  • Pieczywo mieszane, masło
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata z cytryną
 
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja.
 
 
 
 
 
 
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Śniadanie:

  • Napój mleczny: Kawa inka na mleku
  •  Kanapka: pieczywo mieszane, masło, jajecznica
  •  Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata z cytryną
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja,orzechy.
 
  • Obiad:
  • Zupa: Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami
  • II Danie: Ryba panierowana, ziemniaki, sur, z kapusty kiszonej , marchewki i jabłka
  • Napój: Kompot wiśniowy
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
 
 
  • Podwieczorek:
  • pieczywo mieszane, masło
  • jogurt jogobella, ciastko wieloziarniste
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata z miodem
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja,

Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe.

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy: włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.