Jadłospis

Przedszkole nr 3 im Jana Brzechwy

58df418cbbbf4

Śniadanie:

  • Zupa Mleczna: Kluski lane na mleku
  • Kanapka: Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty
  • Warzywa: sałata, ogórek, papryka, szczypior, kiełki
  • Napój: herbata z cytryną
  • Deser: owoce sezonowe
ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, orzechy.
 

Obiad:

  • Zupa: Barszcz ukraiński z ziemniakami na porcji rosołowej
  • II danie: Kotlet siekany, ziemniaki, sałata z śmietaną
  • Napój: Kompot wieloowocowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

Podwieczorek:

  • Bagietka fitness , masło, miód
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: Herbata z pomarańczą
  • Po godzinie 15:00   przekąska /kanapki i owoce

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty p

Śniadanie:

  • Zupa Mleczna: Kasza manna na mleku 
  • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina, pasta z suszonych pomidorów i fety
  • Warzywa: sałata, pomidor, papryka, ogórek, rzodkiewka, kiełki
  • Napój: herbata z cytryną i pomarańczą
  • Deser: owoce sezonowe

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja.

Obiad:

  • Zupa: Rosół z makaronem na porcji rosołowej i zieleninką
  • II danie: Gulasz wieprzowy, kasza gryczana, sur, colesłav
  • Napój: kompot wiśniowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

Podwieczorek:

  •  Zapiekanki z serem i szynką
  • Pieczywo mieszane , masło,
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata, sok Kubuś
  • Po godzinie 15:00 przekąska kanapki/owoce

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty po

Śniadanie:

  • Napój mleczny: Kawa inka na mleku
  • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajko na twardo
  • Warzywa: pomidor, sałata karbowana, ogórek, papryka, szczypior
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata z cytryną

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, orzechy.

Obiad:

  • Zupa:  Barszcz biały z ziemniakami i z zieleninką
  • II danie: Krokiety, sur, z marchewki i ananasa
  • Napój: kompot truskawkowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

Podwieczorek:

  • Serek Danio, podpłomyki
  • pieczywo mieszane, masło
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata z cytryną
  • Po godzinie 15:00 przekąska

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i pochodne

  • Śniadanie:
  • Zupa mleczna: Płatki żytnie na mleku 
  • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina, salami
  • Warzywa: sałata , pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka
  • Napój: herbata z pomarańczą
 Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.
 
  •  
  • Obiad:
  • Zupa: Pieczarkowa z ziemniakami na porcji rosołowej
  • II Danie: Kotlet schabowy, ziemniaki, buraczki zasmażane
  • Napój: Kompot wieloowocowy
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i jego pochodne, seler, jaja.
 
 
 
  • Podwieczorek:
  • Racuchy /wypiek własny
  • Pieczywo mieszane, masło
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata z cytryną
  • Po godzinie 15:00 przekąska
 
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja.
 
 
 
 
 
 
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Śniadanie:

  • Napój mleczny: Kakao na mleku
  •  Kanapka: pieczywo mieszane, masło, parówki drobiowe
  • Warzywa: sałata, ogórek, papryka, kiełki
  •  Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata z cytryną
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja,orzechy.
 
  • Obiad:
  • Zupa: Jarzynowa z ziemniakami na porcji rosołowej
  • II Danie:  Placki ziemniaczane z marchewką, sur, z kalarepy
  • Napój: Kompot wiśniowy
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
 
 
  • Podwieczorek:
  • pieczywo mieszane, masło
  • Serek Monte, herbatnik
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata z miodem
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja,

Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe.

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy: włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.