Jadłospis

Przedszkole nr 3 im Jana Brzechwy

58df418cbbbf4

 ŚNIADANIE:

  • Zupa Mleczna: płatki orkiszowe na mleku
  • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina, serek kanapkowy
  • Warzywa: pomidor,sałata, rzodkiewka, ogórek, pomidor, rukola
  • Napój: herbata z cytryną
  • Deser: owoce sezonowe
ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, orzechy.
 
 

OBIAD:

  • Zupa:  Ogórkowa z ziemniakami na wywarze warzywnym
  • II danie: Ryż zapiekany z piersią z indyka, cukinią i papryką
  • Napój: kompot  wieloowocowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

PODWIECZOREK:

  • Deser:  Zapiekanki z żółtym serem i szynką, keczup
  • Napój:  herbata owocowa
  • Po godzinie 15:00   przekąska /kanapki i owoce

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty p

ŚNIADANIE:

  • Zupa Mleczna: kasza manna na mleku 
  • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina(wieprzowa), wędlina(drobiowa), pasta z tuńczyka z szczypiorkiem
  • Warzywa: sałata, pomidor, papryka, ogórek, rzodkiewka, szczypior
  • Napój: herbata z cytryną i pomarańczą
  • Deser: owoce sezonowe

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja.

OBIAD:

  • Zupa: Krupnik z ziemniakami i zieleniną(wywar warzywny)
  • II danie: Pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, kalafior z masełkiem
  • Napój: kompot wieloowocowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

PODWIECZOREK:

  • pieczywo mieszane, masło, miód wielokwiatowy
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata, kakao z cynamonem
  • Po godzinie 15:00 przekąska kanapki/owoce

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty

ŚNIADANIE:

  • Napój mleczny: kawa inka na mleku
  • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina,  jajko na twardo z szczypiorkiem
  • Warzywa: pomidor, sałata karbowana, ogórek, papryka,
  • Deser: owoce sezonowe (arbuz)
  • Napój: herbata z cytryną

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, orzechy.

OBIAD:

  • Zupa:  Krem z brokuł z makaronem (muszelki drobne)
  • II danie: Bitki wołowe (drobiowe) w sosie własnym, kluski kładzione, sur, z pora i jabłka
  • Napój: kompot truskawkowy

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.

PODWIECZOREK:

 

  • Galaretka z owocami i bita śmietaną, wafle
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata z cytryną
  • Po godzinie 15:00 przekąska

ALERGENY: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i pochodne

ŚNIADANIE:


  • Zupa mleczna: Płatki jaglane na mleku 
  • Kanapka: pieczywo mieszane, masło, wędlina, pasta z fety i suszonych pomidorów
  • Warzywa: sałata , pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka, kiełki słonecznika
  • Napój: herbata z pomarańczą
 Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, seler, jaja.
 
OBIAD:
  • Zupa: Szczawiowa z ziemniakami i jajkiem (wywar warzywny)
  • II Danie: Kotlet mielony (wieprzowy, drobiowy), ziemniaki, kapusta biała zasmażana
  • Napój: Kompot wiśniowy
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i jego pochodne, seler, jaja.
 
 
 PODWIECZOREK:
 
      bułeczka z jabłkiem i cynamonem, sok pomarańczowy
  • Pieczywo mieszane, masło
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata z cytryną
  • Po godzinie 15:00 przekąska
 
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja.
ŚNIADANIE:
  • Napój mleczny: Kakao z cynamonem  na mleku
  •  Kanapka: pieczywo mieszane, masło,  pasztet z indyka
  • Warzywa: sałata, ogórek, papryka, kiełki, pomidor
  •  Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata z cytryną
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja,orzechy.


 OBIAD:
 
 
  • Zupa: Jarzynowa z ziemniakami i koperkiem (wywar warzywny)
  • II Danie:  Placuszki ziemniaczane , sur. z kalarepy i marchewki
  • Napój: Kompot truskawkowy
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, seler
 
 
 PODWIECZOREK:
 
 
  • Serek Gradka owocowy, herbatniki
  • pieczywo mieszane, masło
  • Deser: owoce sezonowe
  • Napój: herbata z miodem
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja

Poniższa lista przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe.

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy: włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy;

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.